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To: All Enrolled Physicians, Podiatrists, Optometrists, 
Chiropractors, and Dentists 

Subject: Locum Tenens and Substitute Physician Policy 

Overview 

This bulletin introduces a new policy associated with locum tenens and substitute 
physician billing and coverage.  This policy should be followed in conjunction with 
the rendering and billing policy clarifications recently published in bulletin BT200115 
dated April 15, 2001, and BT200125 dated July 6, 2001. 

 Description of Service 

Locum tenens and substitute physician are terms used to describe the relationship of a 
physician who is acting as a fill- in for a member’s regular physician.  The regular 
physician may be the member’s primary care physician, or primary medical care 
provider, (PMP).  The regular physician could also be a specialist the member sees 
regularly for a specific problem or chronic condition.  

According to the Social Security Act 42 USC §1395x(r), the term physician includes 
a doctor of medicine or osteopathy, a doctor of dental surgery or dental medicine, a 
doctor of podiatric medicine, doctor of optometry, or a chiropractor.  A locum tenens 
or substitute physician arrangement may be used in any one of these disciplines, but 
the locum tenens or substitute physician must be of the same discipline  as the 
regular physician. 

Substitute Physicians 

A substitute physician is a physician who is asked by the regular physician to see a 
member in a reciprocal arrangement when the regular physician is unavailable to see 
the member.  For example, when a member seeks unscheduled care, a substitute 
physician may be asked to see the member if the regular physician is neither available 
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nor on call.  As another example, if a regular physician has the member scheduled for 
an examination, but is called away, a substitute physician may be asked to see the 
member.  In these instances, it must be acceptable to the member requiring service for 
the substitute physician to provide the service, instead of the regular physician.  In a 
substitute physician arrangement, the regular physician reciprocates the substitute 
physician either by paying the substitute the amount received for the service rendered 
or by serving in the same capacity in return (in which the regular physician might 
cover for the substitute in a similar situation). 

For provision of substitute physician services as defined above, both the regular 
physician and the substitute physician are required to be Indiana Health Coverage 
Programs (IHCP) providers.  The regular physician’s office submits the claim and 
receives payment using the regular physician’s IHCP provider number.  The payment 
amount will be the lesser of the billed amount or the IHCP allowed amount for the 
service rendered.  If the regular physician is enrolled in the IHCP as a primary 
medical provider (PMP) in PrimeStep/Primary Care Case Management (PCCM), the 
substitute physician may use the regular PMP’s certification code when authorizing 
services for PMP members.  The modifier, Q5, must be placed in form indicator 24D 
of the HCFA-1500 claim form to indicate services were rendered by a substitute 
physician.  The substitute physician arrangement should not exceed 14 consecutive 
days.  The substitute physician arrangement does not apply to substitution 
arrangements for physicians in the same medical group with claims submitted in the 
name of the medical group.  For situations in which one group member substitutes 
for another, the substitution is noted by listing the substitute group member number as 
the rendering provider in field 24K on the HCFA-1500 claim form and the Q5 
modifier is not used.  The group number is listed as the billing provider.  

Locum Tenens Physicians 

A locum tenens arrangement is made when the regular physician must leave his/her 
practice due to illness, vacation, or medical education opportunity and does not want 
to leave his/her patients without service during the period.  The locum tenens 
arrangement may be used in either a single practice or group practice, but the locum 
tenens physician cannot be a member of the group in which the regular physician is a 
member.  The locum tenens physician usually has no practice of his or her own and 
moves from area to area as needed.  The physician practitioner is usually paid a fixed 
amount per diem with the status of an independent contractor, not an employee.  The 
locum tenens physician must meet all requirements for practice in Indiana and 
hospital or other institutional credentialing requirements prior to providing patient 
services.  For provision of locum tenens physician services as defined above, the 
practitioner providing locum tenens services is not required to be an IHCP provider.  
Because of this, the regular physician’s office must maintain documentation of the 
locum tenens arrangement, including the services provided by the locum tenens and 
when those services were performed. 

Indiana Health Coverage Programs Locum Tenens and Substitute Physician Policy 
BT200201 January 18, 2002 

EDS 2 
P. O. Box 7263 
Indianapolis, IN 46207-7263 For more information visit www.indianamedicaid.com  



The regular physician’s office personnel submit claims for locum tenens services 
using the regular physician’s provider number.  Modifier Q6 is placed in form 
indicator 24D of the HCFA-1500 claim form to indicate services were rendered by a 
locum tenens physician.  The payment amount is the lesser of the billed amount or the 
IHCP allowed amount for the service rendered.  When the regular physician is 
enrolled in IHCP as a PMP in the PCCM program, the locum tenens physician may 
use the regular physician’s certification code when authorizing services by other 
providers.  Locum tenens arrangements should not exceed 90 consecutive days.  If a 
physician is away from his or her office for more than 90 days, additional locum 
tenens can be used to fill in during that physician absence.  This means that various 
physicians would be required to fill in for different 90-day periods of time.  Locum 
tenens should not be used to fill physician vacancies in the office.  If it becomes 
necessary for the same locum tenens physician to remain longer than 90 days in the 
same practice for which he/she has been a temporary replacement, then he/she must 
enroll as an IHCP provider.  Table one compares the requirements for substitute and 
locum tenens physicians. 

Table 1 – Requirements for Locum Tenens and Substitute Physician Arrangements 

Requirement Substitute  
Physician 

Locum Tenens 
Physician 

Must be enrolled as an IHCP Provider Yes No 

May be employed by the same group as the 
regular physician 

No No 

Claims are submitted by the regular physician’s 
office and that office receives payment 

Yes Yes 

Modifier required to identify arrangement Yes,  Q5 Yes,  Q6 

May use the regular physician’s certification 
code for PrimeStep/PCCM PMP authorizations 

Yes Yes 

Maximum time frame allowed 14 days 90 days 

Further Information 

Questions about the policy outlined in this bulletin, should be directed to the Medical 
Policy department of Health Care Excel at (317) 347-4500.  Questions about 
reimbursement or billing, should be directed to the EDS Customer Assistance at (317) 
655-3240 in the Indianapolis local area or 1-800-577-1278. 

CDT-3/2000 (including procedure codes, definitions (descriptions) and other data) is copyrighted by the American Dental Association.© 1999 
American Dental Association. All rights reserved. Applicable Federal Acquisition Regulation System/Department of  

Defense Acquisition Regulation System (FARS/DFARS) Apply. 

CPT codes, descriptions and other data only are copyright 1999 American Medical Association (or such other date of publication of CPT).  All 
Rights Reserved. Applicable FARS/DFARS Apply. 
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